Dorina Çinari e Shqipërisë

Dorina Çinari e Shqipërisë

Ky artikull u publikua fillimisht në faqen e internetit të Sekretariatit Ndërkombëtar EITI (eiti.org), e enjte, 30 prill  2015 dhe në Progres Raportin EITI 2015, e Enjte, 4 Qershor 2015.

A dëshironi të provoni të ndikoni në ndryshimin e qeverisë tonë?”

“E gjitha kjo ishtë rastësi!” Dorina Çinari buzëqesh bindshëm kur u pyet në lidhje me mënyrën se si ajo ju bashkua proçesit Shqiptar EITI.

“E kam takuar z. Gjiknuri, Antar  Parlamenti në kohën kur ai ishte në opozitë  dhe fillova duke u ankuar në lidhje me drejtimin e vendit. ‘A ka vendi ynë një plan? Ju lutem, a mundet dikush ta ndajë atë me ne? ”

Kafja e mundësisë

Pasi disa muaj kaluan shpejt, u zhvilluan zgjedhjet dhe qeveria ndryshoi: Dorina del nga një derë me një filxhan kafeje dhe përplaset me  Z. Gjiknuri, tani ministër Gjiknuri.

“Dorina, jam shumë i kënaqur që ju shoh. Unë kam menduar shumë për çka ju thatë disa muaj më parë dhe kjo më preku. A dëshironi të ndikoni në ndryshimin e qeverisë sonë? A do të keni interes të drejtoni EITI në Shqiperi? ”

Dorina vazhdon, “Nuk isha e sigurt se çfarë duhet të bëja me të dhe sinqerisht, ato katër shkronja, EITI, nuk do të thonin asgjë për mua. Megjithatë, atë natë unë kontrollova përmes faqes së internetit të EITI në Shqiperi dhe të Sekretariatit Ndërkombëtar dhe ju dhashë e tëra. Doja të isha pjesë e saj.”

Një vit, dy raporte, tre sipermarrje  të politikave kryesore
Mbyllja e një viti të parë si Koordinatore Kombëtare e EITI Shqiptar, Dorina kanë ndodhur shumë ndryshime. Duke kryesuar Sekretariatin Kombëtar i cili ka publikuar dy raporte në muajt e fundit, Qeveria dhe Sekretariati Kombëtar kanë ndërmarrë hapa konkretë në drejtim të ndërtimit të kapaciteteve të qeverisë mbi kontratat, hartimin e një plani të menaxhimit të të ardhurave, adresimin e informalitetit në sektorin e minierave dhe futja e klauzolave në legjislacionin e ardhshëm në lidhje me transparencën.

“Tani ekziston një plan. Forma e të menduarit  në errësirë të plotë ndaj  transparencës është duke ndryshuar  ngadalë. Matja, që është e vështirë, por unë kam marrë më pak telefonata për ti trajtuar gjërat jo zyrtarisht siç kam bërë më përpara. ”

Trajtimi i një mal problemesh

Me një ndjesi zhgënjimi, Dorina tregon  faktet: “A mund të besoni se në vitin 1990, të ardhurat tona nxjerrëse ishin 40% e PBB. Ky numër është tani as 2%. Kjo shifër duhet të rritet! ” Rënia e të ardhurave nga sektori mund të jetë për shkak të nivelit të lartë të informalitetit në sektor, dhe rënia e industrisë së përpunimit të mineraleve. Aktualisht, 99% e mineraleve të Shqipërisë eksportohen pa u përpunuar, e cila shton  vlerën e burimit dhe rrit çmimin.

Dorina thotë se, “Është bërë progres, por një mal problemesh mbetet për t’u trajtuar. Agjencitë qeveritare janë vendimtare për të marrë informacion për raportet EITI së bashku. Kjo akoma nuk ndodh shumë që informacioni duhet të ndahet dhe të jetë lirisht i arritshëm. Shkatërrimi i përvojës socialiste do të marrë më shumë se një brez. Sektori privat mund të jetë më bashkëpunues se subjektet shtetërore. Për këtë çështje, shoqëria civile duhet të marrë më shumë angazhim.”

Formimi i Shqipërisë në më shumë se një mënyrë

“Mua më pëlqen të jem një ambasador jozyrtar për vendin tim, duke  përfaqësuar neve këtu dhe jashtë vendit. Në një mënyrë, fati i vendit tonë është i lidhur me nxjerrjen dhe kështu që unë nuk jam duke ndjekur vetëm proçesin e Administratorit të Pavarur, politikave të MSG dhe planet e komunikimit, por gjithashtu edhe një përkufizim më të gjerë, guxoj të them, gjëra të këndëshme, të tilla si duke bërë prezantime, duke shkruar përmbledhje për vizitat ministrore në Bruksel, që mbështet Shqipërinë si një vend për të bërë biznes me afërsinë e saj në tregjet Evropiane.”
“Ne kemi arritur të tërheqim disa kompani të mëdha të naftës dhe gazit. Unë jam një inxhiniere nga kualifikimi dhe jam marrë me ekuacionet dhe aspektet teknike. Pra, këto aspekte shumë të rëndësishme ndërpersonale dhe strategjike të punës sime janë ende të reja, por unë jam duke mësuar. “